یک: آیا روند و سطوح کلیدی بازار را مشخص کردهاید؟
آیا پیش از معامله به نمودارهای بلندمدت مراجعه کردهاید؟ سطوح کلیدی مهم مثل حمایت و مقاومت را مشخص کردهاید؟ روند بازار چه شکلی است؟ بعد از پیدا کردن سطوح کلیدی و روند در نمودارهای بلندمدت، وضعیت نمودارهای کوتاهمدت را بررسی کردهاید؟ به اصلاح ۵۰ درصدی و میانگینهای متحرک توجه دارید؟ حتماً متوجه منظور ما شدهاید. پیش از ورود به معامله حتماً مطمئن شوید که بازار را از تمام زوایا تحلیل کردهاید.
دو: آیا سیگنالی صادر شده است؟
بعد از تحلیل بازار باید دید آیا اصلاً سیگنالی برای معامله صادر شده است؟ سیگنالهای پرایس اکشن را به راحتی میتوان در نمودار پیدا کرد. اما آیا سیگنال صادر شده با روند بازار همسو است؟ اصلاً میتوان با چنین سیگنالی معامله کرد؟ به طور مثال در بازاری که روند صعودی قوی دارد، نمیتوان به سیگنال فروش اعتماد کرد. اگر دورههای آموزشی ایران بورس آنلاین را مطالعه کرده باشید، به راحتی میتوانید به این سؤال جواب دهید. اگر در نمودارهای چهارساعته و یکساعته سیگنال مشخصی وجود نداشت، شاید بهتر است که از فکر معامله بیرون بیایید. همیشه به خاطر داشته باشید که معامله نکردن بهتر از قمار کردن است.
سه: آیا انطباقی میان سطوح تکنیکال دیده میشود؟
بعد از تحلیل بازار باید منتظر سیگنال ماند. وقتی سیگنال صادر شد بایستی دید که آیا انطباقی میان سطوح تکنیکال وجود دارد؟ یعنی آیا همه عوامل تکنیکال از معامله شما حمایت میکنند؟ اگر در روند صعودی از حمایت بازار سیگنال پین بار خریدی صادر شد، یعنی زمان معامله کردن فرا رسیده است. اما اگر عوامل تکنیکال با یکدیگر در تناقض بودند، شاید بهتر باشد که معامله نکنید.
چهار: آیا از لحاظ روحی و روانی برای معامله آماده هستم؟
آیا از لحاظ روحی در آرامش کامل به سر میبرید؟ آیا دلیل شما از ورود به معامله منطقی است؟ یا تنها به خاطر انتقام گرفتن از بازار یا حرص و طمع میخواهید معامله کنید؟ باید با خودتان صادق باشید. فراموش نکنید که در حرفه معاملهگری شما تنها هستید و باید با خودتان کنار بیاید. هیچکس مسئول اشتباه یا انتظارات غلط شما نیست. علاوه بر این گاهی اوقات بهتر است که بعد از معاملهای که سود بزرگی به دست آوردهاید، مدتی از معامله خودداری کنید. اعتماد به نفس کاذب شما را ریسکپذیرتر میکند و ریسکهای بزرگی را به شما تحمیل خواهد کرد. شما همیشه به همان اندازه معامله قبلی در کارتان خوب هستید و با یک یا چند معامله خوب باز هم همان معاملهگری هستید که قبلاً بودید. سود کردن در معامله به معنی پیشرفت یا رسیدن به مرحله استادی نیست. تنها کارتان را درست انجام دادهاید. پس همیشه پیش از ورود به معامله مطمئن باشید که ذهنی آرام و باز دارید.
پنج: آیا از لحاظ روحی و مالی برای تحمل ریسک معامله آماده هستید؟
همیشه قبل از معامله از خودتان بپرسید که آیا میتوانید ریسک معامله را تحمل کنید؟ بسیاری از معامله گران تازهکار بدون توجه به این نکته وارد معامله میشوند و در ابتدا به گونهای رفتار میکنند که اگر کل حساب هم بسوزد ایرادی ندارد! اما بعد از یک معامله ریسکی خطرناک که حساب را پاک میکند، معاملهگر تازه میفهمد که چه اشتباهی انجام داده است. همیشه پیش از ورود به معامله حتماً از خودتان بپرسید که آیا قدرت تحمل چنین ریسکی را دارید یا خیر؟
شش: آیا مقدار نهایی ریسک معامله را میدانید؟
اگر پیش از ورود به معامله مقدار کل ریسک را مشخص نکنید، به احتمال زیاد به جای معامله قمار کردهاید. باید حتماً پیش از ورود به معامله مشخص شود که ارزش پولی ریسک معامله چقدر است؟ به ازای هر سودی که از معامله به دست خواهید آورد، چقدر ریسک میکنید؟ اگر مقدار پولی که ریسک میکنید مشخص باشد، تصمیم اتخاذ شده در رابطه با معامله هم منطقیتر خواهد بود.
هفت: آیا حجم معامله را به درستی انتخاب کردهاید؟
حجم معامله به تنهایی میتواند اندازه ریسک را تغییر دهد و حتی معاملهای که میخواهید انجام دهید را توجیه یا رد کند. شما باید بر اساس سرمایهای که برای این کار اختصاص دادهاید و ریسکی که میتوانید تحمل کنید، حجم منطقی را تعیین کنید. برای اینکه حجم معامله را بهتر محاسبه کنید، پیش از مشخص کردن حجم معامله ابتدا حد ضرر معامله را مشخص کنید. با مشخص شدن حد ضرر میتوان گفت که ریسک معامله چقدر است و چقدر از سرمایهتان را باید درگیر معامله کنید.
هشت: بازدهی احتمالی معامله چند برابر ریسک آن خواهد بود؟
همیشه باید بازدهی احتمالی معامله بیشتر از ریسک آن باشد. معمولاً بازدهی باید حداقل دو برابر ریسک باشد. بازدهی را حد سود مشخص میکند و ریسک را حد ضرر. شما قبل از ورود به معامله باید از نسبت بازدهی به ریسک مطمئن شوید. اگر بازدهی احتمالی کمتر از ریسک معامله است، از ورود به معامله خودداری کنید.
نه: برنامه من برای خروج از معامله چیست؟
آیا برنامهای برای خروج از معامله دارید؟ آیا میخواهید از یک سطح خاصی از معامله خارج شوید و یا به مرور حد ضرر را بالا خواهید برد تا در سطوح بهتری معامله بسته شود؟ آیا بعد از حرکت کردن بازار در جهت مطلوب شما، حد ضرر را به نقطه سر به سر معامله انتقال میدهید؟ حتماً باید پیش از ورود به معامله برنامه خروج شما مشخص باشد.
ده: آیا این معامله با سیستم معاملاتی من همخوانی دارد؟
اگر پاسخ شما به این سؤال مثبت بود، میتوانید وارد معامله شوید. اگر پاسخ شما منفی بود، بیخیال معامله شوید. بازار فرصتهای زیادی در اختیار شما قرار خواهد داد و شما باید همیشه وارد معاملهای شوید که با سیستم معاملاتی شما همخوانی داشته باشد. سیستم معاملاتی همان سیستمی که نحوه رفتار شما در مواجه با نوسانات بازار را تعریف میکند. اگر معاملهای از سیستم شما نمره قبولی گرفت، یعنی با خیال آسوده میتوانید وارد بازار شوید. نه اینکه قطعاً سود خواهید کرد، اما بدون شک شانس موفقیت معامله بالا خواهد بود و در صورتی هم که بازار نوسانی شد، سیستم معاملاتی به شما کمک خواهد کرد تا معامله را به درستی مدیریت کنید.